Tengerimalac

Itt a Tengerimalacokról olvashatsz sokmindent, ha érdekel valami róluk, vagy a tanításáról, vagy csak egyszerűen érdekelnek, akkor csak egyszerűen nézz be az oldalra! ;)

A C-vitamin nagyon fontos a számára!

 

A tengerimalac szervezete nem képes a glükozból aszkorbinsavat előállítani, ezt a számára vitaminná vált létfontosságú szerves molekulát a táplálékkal veszi fel.

A C-vitamin fontossága   C-vitamin a legtöbb növényben szintetizálódik, és az aszkorbinsavat számos állat is megtermeli a maga számára. A gerinctelen állatok és a rovarok aszkorbinsav-szintézisre képtelenek. A gerincesek ősibb csoportjai, az ősibb halak, kétéltűek, hüllők és a kevésbé fejlett madarak a veséjükben termelték az aszkorbinsavat, mivel a glikogént, az aszkorbinsav szintézisének legfőbb forrását ezeknél a vese tárolta. Az emlősöknél, melyek az emlősszerű hüllőkből alakultak ki, az állandó testhőmérséklet (melegvérűség) kialakulása, a növekvő stressz és a gyorsabb anyagcsere közrejátszott abban, hogy az aszkorbinsav-termelés már ne a vesében, hanem az egyre nagyobb szerepet betöltő májban mehessen végbe. Míg az evolúciósan ősibb madaraknál (pl. a csirkéknél, kacsáknál, galamboknál, ölyveknél) az aszkorbinsav biószintézise a vesében történik, az énekesmadár alakúaknál (Passeriformes) egyes fajok a májban és a vesében is szintetizálnak aszkorbinsavat, mások ezt már csak kizárólag a májban állítják elő.

Az aszkorbinsav az egyik legfontosabb vitamin, számos reakció elősegítője. Antioxidáns hatása fokozza a sejtek regenerációját, közömbösítve a szabadgyököket, elengedhetetlen a kötőszövet fontos alkotójának, a kollagénnek a képződéséhez, fontos szerepe van a sejtlégzésben, növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok szintjét a vérben, és így a szervezet sokkal aktívabban leküzdheti a fertőzéseket, betegségeket. Erősíti az izomszövetet, a hajszálerek falait, segíti a sebek gyógyulását, a kalcium, a vas felszívódását, nélkülözhetetlen a fogak, a fogíny és a csontok egészsége szempontjából. Sokféle enzimet aktivál, részt vesz a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében, védelmet nyújt a stressz ellen, nagyobb mennyiségben segíthet egyes rosszindulatú daganatok gyógyításában, csökkenti a szürkehályog kialakulásának a kockázatát stb.

No, bevásároltam... :-)  A legmagasabb C-vitamin tartalma a frissen szedett zöldféléknek, zöldségeknek, gyümölcsöknek van. A skorbut elkerülhető, ha naponta friss zöld füvet adunk a tengerimalacnak. A sárgarépa, különböző zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök váltakozó adagolása az étrendben szintén ajánlott.
  A friss zöld fű C-vitamin-tartalma általában 50 mg/100 gramm.

  Egy felnőtt, átlagos súlyú tengerimalac napi szükséglete kb. 10 mg C-vitamin, kb. 1 mg C-vitamin 100 gr testtömeghez számítva. Ez a mennyiség a nyári időszakban biztosítva van a természetes táplálék - zöldfélék, zöldségek, gyümölcsök - által.

  Ne higgyük, hogy a tengerimalactápokban lévő C-vitamin mennyisége fedezi a tengerimalac napi C-vitamin-szükségletét. Még a raktározás alatt sokat veszíthet értékéből. Ellenőrizzük gyártási idejét, 90 nap után C-vitamin mennyisége jóval kevesebb, mint a csomagoláson feltüntetett. Annyit vásároljunk, amennyi a gyártástól számított 90 napon belül elfogy. A tengerimalactápot hűvös, száraz helyen, 22 C0 alatt tároljuk. Egyes tápok stabil C-vitamint tartalmaznak, a gyakran előforduló vitaminokkal ellentétben ez levegővel érintkezve nem bomlik le, megfelelően tárolva hosszú ideig hatásos.

Elfáradtunk   Télen a C-vitamin fontossága különösen nagy hangsúlyt kap, hiszen ebben az időszakban az elfogyasztott élelem vitamintartalma általában igen alacsony. Ebben az időszakban a tengerimalac étrendje minél több C-vitaminban gazdag zöldfélét, zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon. Ha táplálkozásába nincs kellő mennyiségben beiktatva, szükségessé válik a C-vitamin tabletta vagy cseppek formájában történő adagolása. A szükségletet nagyban befolyásolják a körülmények (rutin, elválasztás, stresszhelyzet, társítás), az állapot (pszichofiziológiai állapot, fertőző betegség, kor, vemhesség), az adagot ezeket figyelembe véve kell meghatározzuk. Egyéntől függően télen a tengerimalacnak C-vitamint kúraszerűen naponta egyszer 7-10 napig, 2-3 naponta egyszer vagy átlagosan legalább hetente egyszer adjunk. Az aszkorbinsavat cseppek formájában (Cebion cseppek), vagy por alakú formában kevés vízzel adagoljuk.

  Fontos!
    - A C-vitamint vagy bármilyen gyógyszert ne keverjük az itatójába/ivóvízébe. Amellett, hogy oldat formájában az aszkorbinsav gyorsan oxidálódik, nem tudhatjuk, hogy ily módon elég mennyiség jut-e szervezetébe, ráadásul a víz ízét is megváltoztatja és esetleg arra késztetheti, hogy többé már ne igyon belőle. Nagyon fontos, hogy a tengerimalac tiszta, jóízű vizet kapjon, ez elengedhetetlen az egészséges élethez.
    - Oxigén, fény és hő hatására a C-vitamin könnyen bomlik.
    - Ha por alakú formában kevés vízzel feloldjuk, ne használjunk klóros vizet! Desztillált vizbe se keverjük, hosszabb távon káros a szervezetre! Használjunk sima vizet.
    - Fémtárgyak - vas, réz, cink, alumínium - katalizátorként hatnak, elősegítik az aszkorbinsav oxidációját, kémiai lebomlását.

  Figyelem! A vemhes és szoptató nőstények, a beteg illetve a különböző bőrbetegségben szenvedő tengerimalacok és a növekedésben lévők kétszer, vagy egyes esetekben akár háromszor annyi C-vitamint igényelnek, mint az egészségesek! A C-vitamin-szükséglet ilyenkor 20-30 mg/ttkg. C-vitaminhiányos állapotban a legalább 7-10 napig (!) tartó kezelésnél a napi adag 30, vagy akár 50 mg/ttkg is lehet. Hatásosabb, ha a napi adagot nem egy alkalommal egyszerre, hanem elosztva, naponta kétszer adjuk.

    - A túl nagy dózisban adott vagy nagy dózisú C-vitaminhoz hozzászoktatott (!) tengerimalacnál később a normális mennyiségű C vitamin bevitel mellett vitaminhiány, pszeudo-skorbut jelentkezhet, főleg akkor, ha az adag hirtelen csökken.
    - Nagy dózisban adagolva a felesleg a vizelettel távozik.
    - A hosszú ideig és nagy (!) dózisban adott aszkorbinsav az arra érzékeny egyedeknél hasmenést, enyhe haspuffadást okozhat.

  A lehető legjobb választás: a természetes táplálék. A szintetikus C-vitamin a növényben fellelhető természetes vitaminnak csak izolált részeit tartalmazza. A természetes C-vitaminban az aszkorbinsav többszörösen összetett (poliaszkorbát) formában fordul elő. Mindig részesítsük előnyben a táplálékban természetes formában előforduló vitaminokat.

C-vitaminban gazdag zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök:

    - A friss zöld fű C-vitamin-tartalma általában 50 mg/100 gramm.

  A C-vitamin-mennyiség 100 GRAMM (!) zöldség- és gyümölcsadagnak megfelelő, mg-ban megadott érték (pl. 100 gramm gyermekláncfű 35, 5 mg C-vitamint tartalmaz).

   

Zöldfélék, zöldségek:

tarlórépa levele (Turnip Greens) - 60 mg

articsóka (Artichoke) - 11, 7 mg

tatsoi/kanalas káposzta (Spinach mustard) - 130 mg

arugula, borsmustár (Arugula lettuce, rocket) - 15 mg

tépősaláta (LooseLeaf lettuce) - 18 mg

bazsalikom, a zsenge levele (Basil) - 18 mg

tök, nyári fajták (Squash, summer) - 14, 8 mg

borágó levele (Borage) - 35 mg

tök, téli fajták (Squash, winter) - 12, 3 mg

cikória (Witloof) - 2, 8 mg

uborka, hámozatlan (cucumber with peel) - 5, 3 mg

cikória, katángkóró levele (Chicory Greens) - 24 mg

uborka, hámozott (Cucumber without peel) - 2, 8 mg

csicsóka (Jerusalem Artichokes) - 4 mg

útifű (Plantain) - 18, 4 mg

édesburgonya/batáta levele (Sweet Potato Leaves) - 11 mg

vajfejsaláta (Butterhead lettuce) - 8 mg

édesburgonya/batáta (Sweet Potato) - 22, 7 mg

vízitorma (Watercress) - 43 mg

édes pirospaprika (Sweet Red Peppers) - 190 mg

vöröskáposzta (Red cabbage) - 57 mg

édes sárgapaprika (Sweet Yellow Peppers) - 183, 5 mg

zeller levele (Celery) - 7 mg

édesrépa (Rutabaga) - 25 mg

zöldborsó (Pea) - 40 mg

endívia, széles levelű (Endive, Escarole) - 6, 5 mg

zöldborsó, hüvelyestől (Peas podded) - 60 mg

fehér libatop/fehér libaparéj (Lambs quarters) - 80 mg

zöldpaprika (Green Pepper) - 89, 3 mg

fejeskáposzta (Cabbage, common) - 51 mg

Gyümölcsök:

francia sóska (Dock) - 48 mg

áfonya, fekete (Blueberries) - 13 mg

gyermekláncfű (Dandelion Greens) - 35, 5 mg

áfonya, vörös (Cranberries) - 13, 5 mg

kapor zöldje (Dill Weed) - 85 mg

alma, hámozatlan (Apple with skin) - 5, 7 mg

karalábé (Kohlrabi) - 62 mg

alma, hámozott (Apple without skin) - 4 mg

karfiol (Cauliflower) - 46, 4 mg

ananász (Pineapple) - 15, 4 mg

kelbimbó (Brussels Sprouts) - 85 mg

banán (Banana) - 9, 1 mg

kelkáposzta, Savoyai (Savoy cabbage) - 31 mg

barack (Apricots) - 10 mg

kerti zsázsa (Cress, Garden) - 69 mg

birsalma (Quince) - 15 mg

kínai kel, Pakchoi bordáskel (Pak-choi cabbage) - 45 mg

citrancs, sárga (Grapefruit, White) - 33, 3 mg

kínai kel, Petsai (Pe-Tsai cabbage) - 27 mg

citrancs, vörös (Grapefruit, Pink/Red) - 38, 1 mg

koriander zöldje/kínai petrezselyem (Cilantro) - 27 mg

citrom, héj nélkül (Lemon without peel) - 53 mg

kukorica, fehér, zsenge (Corn, White) - 6, 8 mg

cseresznye (Cherries, Sweet) - 7 mg

leveles kel (Collards) - 35, 3 mg

datolyaszilva (Persimmon) - 7, 5 mg

leveles kel, fodros (Kale) - 120 mg

földieper (Strawberries) - 56, 7 mg

lucerna, zsenge (Alfalfa Sprouts) - 8, 2 mg

görögdinnye (Watermelon) - 9, 6 m

mángold (Chard, Swiss) - 30 mg

guajáva (Guava) - 183, 5 mg

mustár zöldje (Mustard Greens) - 70 mg

kaszaba dinnye (Casaba Melon) - 16 mg

okra/bámia/gyombó (Okra) - 21, 1 mg

kivi (Kiwi) - 98 mg

paradicsom (Tomato) - 19, 1 mg

körte (Pear) - 4 mg

pasztinák (Parsnips) - 17 mg

málna (Raspberries) - 25, 0 mg

petrezselyem (Parsley) - 133 mg

mandarin (Tangerine) - 30, 8 mg

porcsin, porcfű (Purslane) - 21 mg

mangó (Mango) - 27, 7 mg

répa/cékla (Beet) - 4, 9 mg

narancs (Orange) - 53, 2 mg

répa/cékla levele (Beet Greens) - 30 mg

nektarin (Nectarine) - 5, 4 mg

retek (Radish) - 22, 8 mg

őszibarack (Peaches) - 6, 6 mg

római saláta (Romaine lettuce) - 24 mg

papaya (Papaya) - 61, 8 mg

sárgarépa (Carrot) - 9, 3 mg

sárgadinnye, kantalup (Cantaloupe) - 42, 2 mg

spárga (Asparagus) - 13, 2 mg

sárgadinnye, mézdinnye (Honeydew Melon) - 24, 8 mg

spárgakel (Broccoli) - 93, 2 mg

szeder (Blackberries) - 21 mg

spenót (Spinach) - 28, 1 mg

szilva (Plum) - 9, 5 mg

sütőtök (Pumpkin) - 9 mg

szőlő (Grapes) - 10, 8 mg

tarlórépa (Turnip) - 21, 1 mg

zöld citrom (Lime) - 29, 1 mg

   

(Forrás: United States Department of Agriculture,
Nutrient Database for Standard Reference.)

 

 

 

Egyes zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök tápanyag- és C-vitamintartalma

 

 

 

 

 

 

Ha a tengerimalac étrendjéből hiányzik a C-vitamin, 8-9 napig rendesen fejlődik, ez idő alatt felélve a testében fellelhető C-vitamin-tartalékot, majd egészségi állapota napról-napra rosszabb, testsúlya rohamosan csökken, végül teljesen legyengül és elpusztul.

  A skorbut tünetei:
    - szőrhullás, keményebb és durvább szőr, mozgás közben izületi és izomfájdalmak, izületi duzzanat, levertség, a fogazat alakváltozása (deformálódása), hasmenés, étvágytalanság, szem- és orrváladékszaporodás, sebek a bőrőn, jelentős testsúlyveszteség Hol a társam? (súlyosabb esetekben a tengerimalac minden egyes mozgásnál fájdalmat érez, felsír, majd képtelen saját testét fenntartani), belső vérzés, s végül, menthetetlenül, halál.

  

 

Tengerimalacunk jól érzi magát, ha:
    - étrendje és élettere megfelelő;
    - nagyobb területen járkálhat, mozoghat;
    - számára készített különböző helyekre elbújhat;
    - és még vidámabb, ha tengerimalac-társa is lehet!

 

 

 

Tanácsok, tippek, módszerek a pasizáshoz, hogy a legjobb pasikat is könnyedén elcsábítsd!

 

 Tanácsok, tippek, módszerek a sikeres csajozáshoz, hogy a legjobb nőket is elcsábítsd!



Weblap látogatottság számláló:

Mai: 51
Tegnapi: 35
Heti: 139
Havi: 957
Össz.: 99 064

Látogatottság növelés
Oldal: Fontos a C-vitamin
Tengerimalac - © 2008 - 2024 - tengerimalacoldal.hupont.hu

A HuPont.hu honlap ingyen regisztrálható, és sosem kell érte fizetni: Honlap Ingyen.

ÁSZF | Adatvédelmi Nyilatkozat

X

A honlap készítés ára 78 500 helyett MOST 0 (nulla) Ft! Tovább »