A C-vitamin nagyon fontos a számára!
A tengerimalac szervezete nem képes a glükozból aszkorbinsavat előállítani, ezt a számára vitaminná vált létfontosságú szerves molekulát a táplálékkal veszi fel.
C-vitamin a legtöbb növényben szintetizálódik, és az aszkorbinsavat számos állat is megtermeli a maga számára. A gerinctelen állatok és a rovarok aszkorbinsav-szintézisre képtelenek. A gerincesek ősibb csoportjai, az ősibb halak, kétéltűek, hüllők és a kevésbé fejlett madarak a veséjükben termelték az aszkorbinsavat, mivel a glikogént, az aszkorbinsav szintézisének legfőbb forrását ezeknél a vese tárolta. Az emlősöknél, melyek az emlősszerű hüllőkből alakultak ki, az állandó testhőmérséklet (melegvérűség) kialakulása, a növekvő stressz és a gyorsabb anyagcsere közrejátszott abban, hogy az aszkorbinsav-termelés már ne a vesében, hanem az egyre nagyobb szerepet betöltő májban mehessen végbe. Míg az evolúciósan ősibb madaraknál (pl. a csirkéknél, kacsáknál, galamboknál, ölyveknél) az aszkorbinsav biószintézise a vesében történik, az énekesmadár alakúaknál (Passeriformes) egyes fajok a májban és a vesében is szintetizálnak aszkorbinsavat, mások ezt már csak kizárólag a májban állítják elő.
Az aszkorbinsav az egyik legfontosabb vitamin, számos reakció elősegítője. Antioxidáns hatása fokozza a sejtek regenerációját, közömbösítve a szabadgyököket, elengedhetetlen a kötőszövet fontos alkotójának, a kollagénnek a képződéséhez, fontos szerepe van a sejtlégzésben, növeli az immunrendszer által termelt ellenanyagok szintjét a vérben, és így a szervezet sokkal aktívabban leküzdheti a fertőzéseket, betegségeket. Erősíti az izomszövetet, a hajszálerek falait, segíti a sebek gyógyulását, a kalcium, a vas felszívódását, nélkülözhetetlen a fogak, a fogíny és a csontok egészsége szempontjából. Sokféle enzimet aktivál, részt vesz a mellékvesekéreg-hormonok szintézisében, védelmet nyújt a stressz ellen, nagyobb mennyiségben segíthet egyes rosszindulatú daganatok gyógyításában, csökkenti a szürkehályog kialakulásának a kockázatát stb.
A legmagasabb C-vitamin tartalma a frissen szedett zöldféléknek, zöldségeknek, gyümölcsöknek van. A skorbut elkerülhető, ha naponta friss zöld füvet adunk a tengerimalacnak. A sárgarépa, különböző zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök váltakozó adagolása az étrendben szintén ajánlott.
A friss zöld fű C-vitamin-tartalma általában 50 mg/100 gramm.
Egy felnőtt, átlagos súlyú tengerimalac napi szükséglete kb. 10 mg C-vitamin, kb. 1 mg C-vitamin 100 gr testtömeghez számítva. Ez a mennyiség a nyári időszakban biztosítva van a természetes táplálék - zöldfélék, zöldségek, gyümölcsök - által.
Ne higgyük, hogy a tengerimalactápokban lévő C-vitamin mennyisége fedezi a tengerimalac napi C-vitamin-szükségletét. Még a raktározás alatt sokat veszíthet értékéből. Ellenőrizzük gyártási idejét, 90 nap után C-vitamin mennyisége jóval kevesebb, mint a csomagoláson feltüntetett. Annyit vásároljunk, amennyi a gyártástól számított 90 napon belül elfogy. A tengerimalactápot hűvös, száraz helyen, 22 C0 alatt tároljuk. Egyes tápok stabil C-vitamint tartalmaznak, a gyakran előforduló vitaminokkal ellentétben ez levegővel érintkezve nem bomlik le, megfelelően tárolva hosszú ideig hatásos.
Télen a C-vitamin fontossága különösen nagy hangsúlyt kap, hiszen ebben az időszakban az elfogyasztott élelem vitamintartalma általában igen alacsony. Ebben az időszakban a tengerimalac étrendje minél több C-vitaminban gazdag zöldfélét, zöldséget és gyümölcsöt tartalmazzon. Ha táplálkozásába nincs kellő mennyiségben beiktatva, szükségessé válik a C-vitamin tabletta vagy cseppek formájában történő adagolása. A szükségletet nagyban befolyásolják a körülmények (rutin, elválasztás, stresszhelyzet, társítás), az állapot (pszichofiziológiai állapot, fertőző betegség, kor, vemhesség), az adagot ezeket figyelembe véve kell meghatározzuk. Egyéntől függően télen a tengerimalacnak C-vitamint kúraszerűen naponta egyszer 7-10 napig, 2-3 naponta egyszer vagy átlagosan legalább hetente egyszer adjunk. Az aszkorbinsavat cseppek formájában (Cebion cseppek), vagy por alakú formában kevés vízzel adagoljuk.
Fontos!
- A C-vitamint vagy bármilyen gyógyszert ne keverjük az itatójába/ivóvízébe. Amellett, hogy oldat formájában az aszkorbinsav gyorsan oxidálódik, nem tudhatjuk, hogy ily módon elég mennyiség jut-e szervezetébe, ráadásul a víz ízét is megváltoztatja és esetleg arra késztetheti, hogy többé már ne igyon belőle. Nagyon fontos, hogy a tengerimalac tiszta, jóízű vizet kapjon, ez elengedhetetlen az egészséges élethez.
- Oxigén, fény és hő hatására a C-vitamin könnyen bomlik.
- Ha por alakú formában kevés vízzel feloldjuk, ne használjunk klóros vizet! Desztillált vizbe se keverjük, hosszabb távon káros a szervezetre! Használjunk sima vizet.
- Fémtárgyak - vas, réz, cink, alumínium - katalizátorként hatnak, elősegítik az aszkorbinsav oxidációját, kémiai lebomlását.
Figyelem! A vemhes és szoptató nőstények, a beteg illetve a különböző bőrbetegségben szenvedő tengerimalacok és a növekedésben lévők kétszer, vagy egyes esetekben akár háromszor annyi C-vitamint igényelnek, mint az egészségesek! A C-vitamin-szükséglet ilyenkor 20-30 mg/ttkg. C-vitaminhiányos állapotban a legalább 7-10 napig (!) tartó kezelésnél a napi adag 30, vagy akár 50 mg/ttkg is lehet. Hatásosabb, ha a napi adagot nem egy alkalommal egyszerre, hanem elosztva, naponta kétszer adjuk.
- A túl nagy dózisban adott vagy nagy dózisú C-vitaminhoz hozzászoktatott (!) tengerimalacnál később a normális mennyiségű C vitamin bevitel mellett vitaminhiány, pszeudo-skorbut jelentkezhet, főleg akkor, ha az adag hirtelen csökken.
- Nagy dózisban adagolva a felesleg a vizelettel távozik.
- A hosszú ideig és nagy (!) dózisban adott aszkorbinsav az arra érzékeny egyedeknél hasmenést, enyhe haspuffadást okozhat.
A lehető legjobb választás: a természetes táplálék. A szintetikus C-vitamin a növényben fellelhető természetes vitaminnak csak izolált részeit tartalmazza. A természetes C-vitaminban az aszkorbinsav többszörösen összetett (poliaszkorbát) formában fordul elő. Mindig részesítsük előnyben a táplálékban természetes formában előforduló vitaminokat.
C-vitaminban gazdag zöldfélék, zöldségek és gyümölcsök:
- A friss zöld fű C-vitamin-tartalma általában 50 mg/100 gramm.
A C-vitamin-mennyiség 100 GRAMM (!) zöldség- és gyümölcsadagnak megfelelő, mg-ban megadott érték (pl. 100 gramm gyermekláncfű 35, 5 mg C-vitamint tartalmaz).
Zöldfélék, zöldségek: |
tarlórépa levele (Turnip Greens) - 60 mg |
articsóka (Artichoke) - 11, 7 mg |
tatsoi/kanalas káposzta (Spinach mustard) - 130 mg |
arugula, borsmustár (Arugula lettuce, rocket) - 15 mg |
tépősaláta (LooseLeaf lettuce) - 18 mg |
bazsalikom, a zsenge levele (Basil) - 18 mg |
tök, nyári fajták (Squash, summer) - 14, 8 mg |
borágó levele (Borage) - 35 mg |
tök, téli fajták (Squash, winter) - 12, 3 mg |
cikória (Witloof) - 2, 8 mg |
uborka, hámozatlan (cucumber with peel) - 5, 3 mg |
cikória, katángkóró levele (Chicory Greens) - 24 mg |
uborka, hámozott (Cucumber without peel) - 2, 8 mg |
csicsóka (Jerusalem Artichokes) - 4 mg |
útifű (Plantain) - 18, 4 mg |
édesburgonya/batáta levele (Sweet Potato Leaves) - 11 mg |
vajfejsaláta (Butterhead lettuce) - 8 mg |
édesburgonya/batáta (Sweet Potato) - 22, 7 mg |
vízitorma (Watercress) - 43 mg |
édes pirospaprika (Sweet Red Peppers) - 190 mg |
vöröskáposzta (Red cabbage) - 57 mg |
édes sárgapaprika (Sweet Yellow Peppers) - 183, 5 mg |
zeller levele (Celery) - 7 mg |
édesrépa (Rutabaga) - 25 mg |
zöldborsó (Pea) - 40 mg |
endívia, széles levelű (Endive, Escarole) - 6, 5 mg |
zöldborsó, hüvelyestől (Peas podded) - 60 mg |
fehér libatop/fehér libaparéj (Lambs quarters) - 80 mg |
zöldpaprika (Green Pepper) - 89, 3 mg |
fejeskáposzta (Cabbage, common) - 51 mg |
Gyümölcsök: |
francia sóska (Dock) - 48 mg |
áfonya, fekete (Blueberries) - 13 mg |
gyermekláncfű (Dandelion Greens) - 35, 5 mg |
áfonya, vörös (Cranberries) - 13, 5 mg |
kapor zöldje (Dill Weed) - 85 mg |
alma, hámozatlan (Apple with skin) - 5, 7 mg |
karalábé (Kohlrabi) - 62 mg |
alma, hámozott (Apple without skin) - 4 mg |
karfiol (Cauliflower) - 46, 4 mg |
ananász (Pineapple) - 15, 4 mg |
kelbimbó (Brussels Sprouts) - 85 mg |
banán (Banana) - 9, 1 mg |
kelkáposzta, Savoyai (Savoy cabbage) - 31 mg |
barack (Apricots) - 10 mg |
kerti zsázsa (Cress, Garden) - 69 mg |
birsalma (Quince) - 15 mg |
kínai kel, Pakchoi bordáskel (Pak-choi cabbage) - 45 mg |
citrancs, sárga (Grapefruit, White) - 33, 3 mg |
kínai kel, Petsai (Pe-Tsai cabbage) - 27 mg |
citrancs, vörös (Grapefruit, Pink/Red) - 38, 1 mg |
koriander zöldje/kínai petrezselyem (Cilantro) - 27 mg |
citrom, héj nélkül (Lemon without peel) - 53 mg |
kukorica, fehér, zsenge (Corn, White) - 6, 8 mg |
cseresznye (Cherries, Sweet) - 7 mg |
leveles kel (Collards) - 35, 3 mg |
datolyaszilva (Persimmon) - 7, 5 mg |
leveles kel, fodros (Kale) - 120 mg |
földieper (Strawberries) - 56, 7 mg |
lucerna, zsenge (Alfalfa Sprouts) - 8, 2 mg |
görögdinnye (Watermelon) - 9, 6 m |
mángold (Chard, Swiss) - 30 mg |
guajáva (Guava) - 183, 5 mg |
mustár zöldje (Mustard Greens) - 70 mg |
kaszaba dinnye (Casaba Melon) - 16 mg |
okra/bámia/gyombó (Okra) - 21, 1 mg |
kivi (Kiwi) - 98 mg |
paradicsom (Tomato) - 19, 1 mg |
körte (Pear) - 4 mg |
pasztinák (Parsnips) - 17 mg |
málna (Raspberries) - 25, 0 mg |
petrezselyem (Parsley) - 133 mg |
mandarin (Tangerine) - 30, 8 mg |
porcsin, porcfű (Purslane) - 21 mg |
mangó (Mango) - 27, 7 mg |
répa/cékla (Beet) - 4, 9 mg |
narancs (Orange) - 53, 2 mg |
répa/cékla levele (Beet Greens) - 30 mg |
nektarin (Nectarine) - 5, 4 mg |
retek (Radish) - 22, 8 mg |
őszibarack (Peaches) - 6, 6 mg |
római saláta (Romaine lettuce) - 24 mg |
papaya (Papaya) - 61, 8 mg |
sárgarépa (Carrot) - 9, 3 mg |
sárgadinnye, kantalup (Cantaloupe) - 42, 2 mg |
spárga (Asparagus) - 13, 2 mg |
sárgadinnye, mézdinnye (Honeydew Melon) - 24, 8 mg |
spárgakel (Broccoli) - 93, 2 mg |
szeder (Blackberries) - 21 mg |
spenót (Spinach) - 28, 1 mg |
szilva (Plum) - 9, 5 mg |
sütőtök (Pumpkin) - 9 mg |
szőlő (Grapes) - 10, 8 mg |
tarlórépa (Turnip) - 21, 1 mg |
zöld citrom (Lime) - 29, 1 mg |
(Forrás: United States Department of Agriculture,
Nutrient Database for Standard Reference.)
Ha a tengerimalac étrendjéből hiányzik a C-vitamin, 8-9 napig rendesen fejlődik, ez idő alatt felélve a testében fellelhető C-vitamin-tartalékot, majd egészségi állapota napról-napra rosszabb, testsúlya rohamosan csökken, végül teljesen legyengül és elpusztul.
A skorbut tünetei:
- szőrhullás, keményebb és durvább szőr, mozgás közben izületi és izomfájdalmak, izületi duzzanat, levertség, a fogazat alakváltozása (deformálódása), hasmenés, étvágytalanság, szem- és orrváladékszaporodás, sebek a bőrőn, jelentős testsúlyveszteség (súlyosabb esetekben a tengerimalac minden egyes mozgásnál fájdalmat érez, felsír, majd képtelen saját testét fenntartani), belső vérzés, s végül, menthetetlenül, halál.
Tengerimalacunk jól érzi magát, ha:
- étrendje és élettere megfelelő;
- nagyobb területen járkálhat, mozoghat;
- számára készített különböző helyekre elbújhat;
- és még vidámabb, ha tengerimalac-társa is lehet!
Tanácsok, tippek, módszerek a pasizáshoz, hogy a legjobb pasikat is könnyedén elcsábítsd!
Tanácsok, tippek, módszerek a sikeres csajozáshoz, hogy a legjobb nőket is elcsábítsd!